GABOR MATÉ: COPILUL ARE O NEVOIE DISPERATĂ DE DRAGOSTE ȘI ACCEPTARE NECONDIȚIONATĂ
Societatea nu pornește de la întrebarea de ce au nevoie copiii pentru dezvoltarea lor, ci de la întrebarea, cum îi creștem pentru a se încadra în societate.
Ajută foarte mult ca viitorii părinți să se cunoască bine și să-și permită curățarea zonelor mai puțin cunoscute din ei înșisi. A zonelor care conțin neajunsuri, încurcături, blocaje.
GABOR MATÉ: SOCIETATEA DE AZI PUNE FOARTE MULT STRES ȘI PRESIUNE PE OAMENI
Lumea modernă nu poate să satisfacă nevoile emoționale ale adulților de a avea un scop, un sens, de conectare, din a fi parte din ceva mai mare decât individul.
AUGUSTIN CAMBOSIE: „PROSTIA PERMITE CREAREA UNEI IERARHII”
Noi punem eticheta asta fara evaluari, dupa bunul plac, eticheta de „prost“. Prostii exista pentru ca noi sa fim destepti. In plus, e mai simplu de dovedit cat de inteligenti suntem in raport cu prostii, decat in raport cu cei destepti.
DIANA VASILE: CUM SE MANIFESTĂ SINDROMUL DE STRES POSTTRAUMATIC?
Cel mai important este să înțelegem că intervențiile terapeutice în situații de traumatizare psihică au ca scop reîmputernicirea persoanei în a-și permite să trăiască ceea ce trăiește: toate acele dureri emoționale.
AUGUSTIN CAMBOSIE: AMORUL ESTE UN FENOMEN DE PROIECȚIE
Romantismul este cultivat sociocultural și scopul este de a bloca, diminua, amâna de cele mai multe ori actul sexual propriu-zis, ca să creeze un spațiu de reflecție individuală.
Trauma psihica este o experienta traita, care presupune durere, un sentiment profund de neputinta de a reactiona si necesitatea de a activa mecanisme psihice de protectie, nu de dezvoltare.
EFECTELE STRESULUI PSIHOLOGIC ASUPRA ORGANISMULUI ȘI SOLUȚIILE LA CARE PUTEM APELA
De-a lungul timpului, legătura dintre stresul psihologic și corp a atras atenția cercetătorilor. Ipoteza de la care au pornit explorările a fost cea conform căreia stresul poate influența sistemul imunitar, astfel predispunând organismul la dezvoltarea simptomatologiei la infectarea cu diverse tipuri de virusuri.
La unele persoane, trauma a blocat existenta, din punct de vedere afectiv, de la trauma incoace nu s-a mai intamplat nimic. La altele, acel eveniment a provocat o reactie negativa foarte puternica..
MIRCEA MICLEA: ARTA DE A TRĂI ÎN SITUAȚII DE CRIZĂ
Să nu renunțăm la proiectele pe care le-am avut înaitea crizei, să facem, în fiecare zi, ceva pentru ele, oricât de puțin. Nu renunțați la planurile de concediu, la ideea de a vă schimba jobul sau de a dobândi o nouă competență profesională, de a vă amenaja apartamentul sau de a avea un copil, de a citi niște cărți pe care le-ați pus deoparte, de a învăța ceva nou.
DANIEL DAVID: SCURT GHID PSIHOLOGIC ÎN CONDIȚII DE RĂZBOI
Copiii au reacții adesea imitate/modelate/învățate de la adulți; așadar, autoreglarea noastră psihologică adecvată va avea consecințe pozitive și asupra copiilor.
UN AN DE PANDEMIE ÎN ROMÂNIA. O ANALIZĂ PSIHOLOGICĂ DE DANIEL DAVID
Cred că am făcut față ca țară bine pandemiei – mai ales pe componenta administrativ-medicală –, se putea și mai bine, mai ales pe componenta psihologică, și trebuie și mai bine acum când încă avem pandemie și procesul de vaccinare și în viitor, pentru situații similare!
Cum se poate evita repetarea esecului? Primul raspuns ar fi: sa ne cunoastem mai bine. Cum? Prin terapie. Numai prin terapie. Nu cred in „iluminarile subite”, autoanalize, lecturi sau alte chestii facute pe cont propriu. Asta nu e decat amatorism si nu are eficienta.
LUCIAN NEGOIȚĂ. PRACTICĂ MINDFULNESS PENTRU A-ȚI SCHIMBA VIAȚA ȘI A FI MAI FERICIT
Practicarea mindfulness ne ajută în timp să fim mai prezenți, recunoscând ce se întâmplă în noi înșine (gânduri, emoții, senzații) şi în celălalt, atunci când intrăm în comunicare cu oamenii.
DANIEL DAVID. CUM CONSTRUIM ÎNCREDEREA ȘI GĂSIM SOLUȚII ÎN MOMENTE GRELE
Dacă începem să înțelegem că nu trebuie să ne evaluăm ca persoane, ci să ne acceptăm necondiționat așa cum suntem și să ne evaluăm doar comportamentul, în acel moment ajungem la un nivel în care avem reziliență la stres, suntem mai curajoși și acceptăm incertitudinea.
DIANA VASILE. DESPRE OBSESIA PENTRU A FACE, A AVEA ȘI A RESPECTA STANDARDELE ALTORA ȘI EFECTUL EI ÎN MUNCĂ ȘI VIAȚĂ
Una dintre marile dileme ale lumii românești de business este realitatea că oamenii sunt deconectați de locul în care lucrează, iar rezultatul este că pleacă, nu dau tot ce ar putea, nu se implică.
„Agresivitatea este un limbaj, si frecvent un limbaj-ecran. Ea serveste adesea pentru a masca ceea ce a fost ranit, atins profund si care ramane prea dureros pentru a fi recunoscut” – Jacques Salome
Este foarte important pentru un terapeut sa se implice din cand in cand in dezvoltarea personala și cel mai important este sa aiba viziuni revelatoare, indiferent daca practica munca in cabinet de 10, 20, sau chiar 40 de ani. Este intotdeauna foarte util sa ai pe cineva cu care sa reflectezi, asta pentru a evolua.
REVIRIMENTUL TEORIEI ATAȘAMENTULUI ȘI RELAȚIA PSIHOTERAPEUTICĂ
Psihoterapia comportamental cognitivă consideră omul nu numai o fiinţă condiţionată cognitiv ci şi una marcată de ataşamentul originar, doritoare sau căutătoare de ataşament.
Primul pas pentru a depăşi o pierdere este înţelegerea şi analiza reală a evenimentului, situaţiei în care ne aflăm şi înţelegerea faptului că există părţi afectate, există părţi care nu vor mai fi niciodată recuperate şi există părţi neatinse, părţi sănătoase.
Boala apare ca o reprezentare a unei suferinţe, a unui conflict interior, a unei furii sau a unei frustrări. Este urmarea acumulării de emoţii şi energii care provoacă blocaje, ce duc, la rândul lor, la o disfuncţie.
Prin integrare persoana poate face față în orice moment, într-o maniera deschisă și fără protecția unei opinii, unei poziții, unei atitudini sau unei așteptări preconcepute.
E important să nu asimilam modul de gândire al altor persoane, chiar dacă au reușit în viață, fiindcă nu se potrivește neapărat cu personalitatea noastră, educația, biografia vieții. Este normal ca fiecare să aibă drumul lui în viață.
Scolaritatea aduce ceva nou in viata copilului, si anume competitia. Acest lucru poate sa-l sperie. Parintele trebuie sa fie alaturi de copil la orice experienta noua, sa nu faca uz de comparatii care pun copilul in situatie de inferioritate.
Medicina integrativa vizează bolnavi „problematici”, adică bolnavi cu patologie complexă, care manifestă simptomatologia implicării în procesul patologic a mai multor sisteme regulatoare din organism.
Atunci când începem să înțelegem că, de fapt, valoarea vieții constă în ea însăși și că este important cum trăiești, cum experimentezi fiecare situație în viață, ne oprim și ne revizuim puțin atitudinea.
Oamenii vin sa reclame un anumit sentiment de insatisfactie, de nemultumire, izvorat din lipsa sensului in viata. Fiecare are nevoie de o anumita perceptie a menirii sale.