Diana Vasile. Despre diferența dintre stres și traumă.
Preluare din podcastul Make Life Magic | Despre diferența dintre stres și traumă
Idee nr. 1
Întrebare: Cuvântul “trauma” este folosit în prezent tot mai des. Orice eveniment stresant primește eticheta de „trauma”.
Diana Vasile: Da, cuvântul ”traumă” este utilizat un pic prea mult. Pentru sănătatea noastră mentală, trauma și stresul au efecte negative, însă stresul poate avea și consecințe pozitive. Stresul excesiv poate fi o consecință a traumei.
Sunt factori stresori obișnuiți în viața de zi cu zi pe care nu ar trebui să îi denumim traume sau factori traumatici.
Cuvântul trauma are două conotații, două aspecte ce trebuie îndeplinite:
- eveniment ce pune în pericol viața, integritatea fizică și psihică
- experiență internă ce presupune deconectarea de capacitățile noastre, nu ne mai putem folosi abilitățile, cu consecințe negative în viața noastră pentru mai mult de o lună
Idee nr. 2
Una din abilitățile ce merită dezvoltate în fiecare dintre noi este aceea de a face față stresului și traumei.
Idee nr. 3
Multe persoane, când vine vorba de mers la psiholog, au spaima de a povesti iarăși despre experiențele prin care au trecut, că va fi nevoie să intre în detalii de care nu au chef să se apropie și că le va face mai mult rău decât bine.
Acesta este unul din miturile legate de mersul la psiholog, că va trebui să vorbești despre ceea ce s-a întâmplat. Nu e așa. Dacă poți vorbi, îmi faci mie ca psiholog munca mai ușoară. Însă terapia nu înseamnă a vorbi despre ceea ce ți s-a întâmplat, ci despre ceea ce ai nevoie.
Etapele unei terapii bune sunt să ne simțim mai întâi bine împreună, confortabil și în siguranță, vorbind despre orice, despre soare, vreme, cărti sau orice altceva. Apoi îl ajut să se simtă un pic mai bine, să își gestioneze mai bine emoțiile, să se descurce un pic cu greul lui/ei și începem să construim informații, abilități, competențe, să creștem capacitatea de autocontrol asupra propriei persoane.
Apoi, vom mai vedea dacă mai trebuie să vorbim despre ceea ce s-a întâmplat, poate între timp acea procesare informațională, naturală a psihicului se întâmplă și se reglează, se echilibrează.
Poate veni un moment când simțindu-se în forță, persoana poate aduce în discuție experiențe traumatice. Atunci eu o ghidez spre a face înțelesuri diferite despre sine și a se pune într-o lumină pozitivă, mai favorabilă pentru sine însăși în contextul actual. Astfel, nu va mai rămâne cu concluzii referitoare la acea experiență gen „sunt un ghinionist, nimeni nu mă sprijină“. Va face trecerea către „sunt un adult capabil să mă descurc, cu capacități și cunoștințe, cu posibilitatea de a face față eșecului și nu e o diferență așa mare între mine și altul care a fost mai norocos”.
Asta e vindecarea. Să ajungi la acea cicatrice.
Info
Podcastul integral poate fi ascultat aici.
Conf.univ.dr. Diana Vasile, formator în cadrul cursurilor de formare in psihoterapie integrativa organizate de Asociatia de Psihoterapie Integrativa si Psihologie Clinica, este psiholog clinician, psihoterapeut, formator și supervizor. În 2010 a înființat Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei, al cărui președinte este. Este cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea București. Coordonează proiecte de training pentru diverse companii şi persoane individuale, fiind totodată membră a Academiei Terapeuților de Traumă din Australia.