in memoriam magda luchian

Cu profundă tristețe, anunțăm trecerea în neființă a doamnei Magda Luchian, o personalitate emblematică și un adevărat deschizător de drumuri în domeniul psihologiei și psihoterapiei din România. Magda Luchian, absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 1979, a fost o sursă de inspirație și un catalizator pentru dezvoltarea și consolidarea psihoterapiei integrative. Practica sa în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași a consolidat fundația aplicabilității conceptului bio-psiho-social. În calitate de Fondator și Președinte de Onoare al Asociației de Psihologie Clinică și Psihoterapie Integrativă (APIPC), Magda Luchian a jucat un rol esențial în crearea și implementarea unor standarde conforme cu nivelul actual al cunoașterii, standarde care continuă să ghideze practica psihoterapeutică și să inspire viitoarele generații de specialiști în sănătate mintală.

Experiența profesională și contribuții remarcabile

Cariera sa a fost marcată de o vastă experiență în investigarea psihologică a sindroamelor psiho-organice, psihodiagnostic și psihoterapie clinică, precum și de formarea și supervizarea în somatoterapie și alte metode terapeutice. A obținut numeroase atestate și a urmat cursuri de specializare atât în România, cât și în străinătate, în colaborare cu instituții prestigioase. Dedicarea sa pentru educația continuă și formarea profesională a fost reflectată în activitatea sa ca formator și supervizor, atât la nivel național, cât și internațional.

Magda Luchian a fost un mentor și un lider respectat, ghidând cu pasiune și devotament generații de psihologi și psihoterapeuți. Conferințele, publicațiile și discursurile sale au avut un impact semnificativ asupra literaturii de specialitate, contribuind la avansarea înțelegerii și tratamentului tulburărilor psihice. Mai multe detalii despre activitatea profesională a Magdei Luchian se găsesc aici.

Moștenirea și recunoașterea

Moștenirea Magdei Luchian este una amprentată prin excelență și compasiune. Prin eforturile sale prometeice, a reușit să pună bazele unei comunități puternice și dedicate în psihoterapia integrativă. Dedicarea sa pentru dezvoltarea personală și profesională a cursanților APIPC rămâne un catalizator constantă de inspirație în reformarea asistenței în sănătatea mintală.

Proiectele și inițiativele la care a participat, inclusiv colaborările internaționale, au adus inovație și progres în domeniu, contribuind la promovarea unui dialog deschis și la îmbogățirea cadrului metodologic aplicabil, cât și consolidării legislative a profesiei de psihoterapeut.

O mărturie personală

Pentru mine, ca Președinte al Asociației de Psihologie Clinică și Psihoterapie Integrativă, Magda Luchian a fost un far călăuzitor. Formarea și mentoratul său au modelat etalonul profesional pe care îl urmez zilnic. Inspirația pe care o oferă continuă să anime direcția și sensul activității noastre în comunitatea psihoterapeutică.

Cel mai mare coșmar al unui ucenic este nu fie îndeajuns de capabil încât să dea sens jertfei maeștrilor săi în timp util. Privind retrospectiv, sunt norocos să fi fost inițiat în formarea psihoterapică integrativă de către doamna Președinte de Onoare Magda Luchian; astfel am avut șansa consolidării timpurii a unei percepții clare asupra unui arhetip integrabil al psihoterapeutului integrativ desăvârșit. Neuronii mei în oglindă au modelat un etalon profesional, ce îmi va anima vectorial aripile, nu doar cu direcție, ci și mai ales oferind sens zborului perpetuu ce tinde spre desăvârșire. Mărturisesc faptul că, la mai bine de 7 ani de la modulul inițial, inspirația pentru surmontarea unor provocări specifice din cadrul procesului terapeutic prin intervenții fezabile, în rezonanță cu resursele clientului, îmi e catalizată de o legătura directă cu expertiza dumneaei pe care o accesez printr-o simplă mantră auto-reflexivă: „Oare ce ar face doamna Magda Luchian acum?”

Cuvinte de Rămas Bun

În aceste momente de adâncă tristețe, gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familia și prietenii săi. Magda Luchian va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre ca un exemplu de integritate, pasiune și dedicație. Contribuțiile sale vor continua să influențeze și să inspire profesioniștii din domeniul psihologiei și psihoterapiei. Flacăra aprinsă de doamna Magda Luchian va continua să ardă etern în practica viitoarelor generații de psihoterapeuți, inspirația insuflată continuând să anime vectorial direcția sensului activității noastre.

Cu deosebită considerație și recunoștință,

Marcel-Alexandru Găină

Președinte APIPC

“Eu nu cred ca emoțiile sunt în totdeauna un impediment in luarea deciziilor dar depinde de caz. Oricum ele conțin mai multă informație decât atunci când te “ chinui ”sa percepi ce-ți spune intuiția…”

Magda Luchian (ultimul mesaj primit de mine de la Doamna)

Intuiția mi-a spus în anul 2012 când am întâlnit-o prima dată, ca am în fața mea o persoana care îmi va modela viața profesională in cel mai profund mod cu putință.. si așa a fost! Nu pot reda oricât m-aș strădui căldura care inunda camera când intra Doamna, calmul, diplomația, modul în care te asculta de parcă ai fi spus cele mai interesante chestii din lume..

Unul din cele mai prețioase daruri ale Doamnei a fost de departe Ghidarea.. O ghidare blândă, conținătoare, profund pozitivă. Niciodată nu puncta aspecte negative ci cu înțelepciune și profesionalism aducea în câmpul personal opțiuni aducătoare de bine și de creștere.

Prezența Doamnei îndemna la reflecție și autodepășire și asta prin exemplul personal de aceea mi-am dorit ca mulți alții sunt sigură, ca atunci când “ o să cresc” să semăn cu Dumneaei..

Dar acum uitându-mă în urmă îmi dau seama ca în tot timpul acesta dumneaei m-a ajutat să nu devin altcineva ci să fiu Eu..

Mulțumesc pentru tot Doamna Magda! Pentru călătoriile noastre împreună, pentru fiecare discuție plină de informație valoroasă și provocatoare, pentru fiecare cadou găsit pe masă la cabinet de ziua mea, pentru ca “m-ati trecut“ Prutul pentru prima oară, pentru toate momentele când ați crezut în mine mai mult decât am crezut eu!

Emoția întâlnirii cu dumneavoastră a fost atât de puternică și de frumoasă încât nu a trebuit să mă “chinui“ deloc să ascult intuiția..iar acum nu pot decât să mă gândesc cat de privilegiată am fost și sunt să întâlnesc și să cresc lângă cineva atât de puternic și fragil deopotrivă, autentic, vizionar și atât de frumos!

PS. Știu ca acum zâmbiți pe malul mării, senină ca și cerul care v-a devenit casa!

Genuța Erhan

MAGDA LUCHIAN – colega noastră timp de 30 de ani (1982 – 2012), un mentor, un om de o valoare inestimabilă, un vindecător de suflete, un prieten drag, mereu acolo pentru tine!

Doamna Magda, „mama tuturor”, cum o numeam noi cei din breaslă, a fost o persoană de o calitate umană rară. Un suflet mare, un suflet ales.

A fost un Om-Lumină care a dăruit liniște, bunătate, dragoste, sfaturi bune și un zâmbet în fiecare zi.

Ne-a oferit tuturor culorile sufletului său, fără să aștepte nimic în schimb.

A fost un model de modestie, discreție, integritate, profesionalism, dedicare și iubire față de oameni.

A avut o abilitate extraordinară de a aduce bucurie, lumină și căldură în viața celor din jurul ei.

A fost un adevărat pionier în domeniul psihologiei și al psihoterapiei românești.

În cariera sa a adus contribuții incontestabile, cu dedicare și pasiune, care au lăsat o amprentă durabilă, fiind un stâlp al comunității, întotdeauna gata să ofere ajutor și sprijin.

A fost o reală sursă de inspirație și un sprijin necondiționat pentru noi toți, cei care am avut norocul să o cunoaștem.

Moștenirea lăsată de Magda Luchian va dăinui prin valorile și amintirile pe care ni le-a lăsat!

Fie ca amintirea sa să rămână vie în inimile noastre și să ne inspire să fim mai buni, la fel cum a fost ea!

Ne vom aminti mereu de zâmbetul ei cald și de iubirea sa necondiționată.

Je suis triste d’apprendre ces nouvelles. Peut-être, c’est son heure. Elle a donné beaucoup de choses pour ses semblables.

Elle fait partie de ma vie et de mon histoire. J’ai beaucoup d’affection pour elle, et je suis fier de la connaître.

Adieu Magda.

Vă scriu despre Magda Luchian şi Steaua Blândeții

Magda Luchian astăzi a plecat dintre noi şi ne-a lăsat moştenire tot ce ne-a dăruit uman şi profesional, un model de blândețe, acceptare, apreciere şi profesionalism.

A fost ambasador activ în ultimii 50 ani al dezvoltării psihologiei şi psihoterapiei româneşti.

Sunt recunoscatoare că am calatorit împreună prin viață…

ODIHNEASCĂ-SE ÎN PACE!

Je garde de bons souvenirs de certain moments avec elle. Très reconnaissant aussi de ses invitations à venir en Roumanie.

Amitié,
Roberto

Îmi amintesc stângācia de la interviul cu dumneavoastră. Blândețea cu care mi-ați răspuns la unele întrebări puerile. Mi-ați permis să mă îndoiesc, oferindu-mi la schimb un zâmbet atât de conținātor, cum peste ani aveam să realizez. Cum m-ați liniștit și cum ați transformat ceea ce eu vedeam ca dezavantaj in ceva constructiv si util in munca din cabinet. Îmi mai amintesc cum v-ati bucurat pentru mine, atunci când am citit cu emoții „Scrisoarea către sine”, de la final de formare, pe care întâmplător sau nu, am recitit-o ieri. Sau cât de mult ați valorizat insight-ul, relația terapeutică și omul, înainte de orice problemă a sa…

Vă mulțumesc, doamna Magda, pentru că ați fost o figură maternă atunci când nici măcar n-am știut.

Ar fi prea dificil de redat în simple cuvinte regretul dispariției dintre noi a unei persoane ca doamna Magda… Dacă privim moartea ca o trecere dintr-o dimensiune în altă dimensiune și nu doar ca o fatalitate, ne amintim ca printre noi sunt oameni care și-au asigurat prin felul lor de a fi și a trăi, dreptul la nemurire… Inclusiv ea… și voi lăsa ultimul mesaj pe care mi l-a trimis ea mie, ca sursă de inspirație pentru toți cei pe care prezența ei i-a “ atins” cu ceva…

“Nemurirea și perfecțiunea presupun și riscuri 🙂 Poate e un început dar de pe alt nivel,cu siguranța!”

Am redat mesajul nemodificat, inclusiv cu acel zâmbet deoarece cred ca toți ne amintim acel zâmbet!

Am cunoscut-o pe Magda Luchian acum cîteva decenii, și pot spune, cu riscul de a fi iar patetic, că Magda a fost (ce aiurea sună vorba asta …) un ucenic luminos și blînd al vindecătorului rabi Ieșua din Nazaret. Iar asta o spune un ateu, pentru care Magda a fost o întîlnire luminoasă, acum mulți ani, în vremea sumbră și bolnavă a sfîrșitului dictaturii comuniste, cînd puțini mai aveau curajul și puterea să fie vindecători. Ea a fost atunci, cum a fost toată viața, un vindecător. O fereastră luminoasă, care îți dădea nădejdea că, dincolo de tot mîlul înconjurător, poți respira.

Întreg articolul publicat în Cotidianul poate fi citit aici.

Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima recunoștința pe care o simt față de dvs, dragă doamna Magda Luchian. Ați fost mai mult decât un formator; ați fost un mentor, un ghid și un sprijin neclintit în călătoria mea profesională și personală.

Fiecare zi petrecută sub îndrumarea dvs a fost o oportunitate de a învăța și de a crește.

Pare că îngerii au început să-și cheme cei mai buni psihologi.

Drum lin!

Multumesc, doamnă, Luchian, pentru conversațiile liniștite, pline de înțelegere, susținere și empatie pentru lucrurile trăite, într-un anumit moment al vieții mele! Vă sunt recunoscatoare pentru ajutorul primit în organizarea evenimentelor cu Jacques și Valeria Salomé la Iași și Câmpulung Moldovenesc, în octombrie 2018!

Fără sprijinul și suportul dumneavoastră nu aș fi reușit ceea ce tot numesc de atunci încoace, acea săptămână, ca fiind ”o dată în viață”! Mulțumesc pentru că am avut șansa să vă fiu în preajmă!

Cu prețuire, 

Drum de Lumină, dnă Magda! V-am admirat și îndrăgit prin prisma dăruirii profesionale și a căldurii umane, a modelului de profesor care se apropie de inimile studenților și le deschide noi uși în viață. În inima mea veți rămâne o stea. Sincere condoleanțe familiei!

A fost un om absolut minunat, ce manifesta bunătate, căldură, înțelepciune, umor…

Dumnezeu s-o odihnească în pace! Sincere condoleanțe întregii familii! Un mentor pentru fiecare dintre noi!

Regret nespus pierderea doamnei Magda! Un profesionist desăvârșit și un om de o calitate umană cum rar mi-a fost dat sa vad! Dumnezeu sa o odihnească în pace! Drum lin în Lumina!

Un om de o eleganță sufletească aparte. Va mulțumesc! Drum lin!

S-a stins undeva… în Iași… dar nu și în sufletul unor oameni care au cunoscut -o și au avut de învățat de la dumneaei, un om minunat!
Din categoria celor care puțini mai sunt!
De luat aminte și de mulțumesc!
Drum lin spre mântuire, doamnă psiholog MAGDA LUCHIAN!