DESPRE PSIHOTERAPIA INTEGRATIVĂ

Autor: Dr. Octavian Bivol

Termenul „integrativ” are mai multe sensuri in Psihoterapia Integrativa. El se raporteaza la procesul de integrare a personalitatii care consta in tratarea aspectelor ignorate sau nerezolvate ale Sinelui si integrarea lor intr-o personalitate coerenta. Aceasta permite diminuarea mecanismelor de aparare care impiedica spontanietatea si flexibilitatea in rezolvarea problemelor si in relatia cu ceilalti.

Prin integrare persoana poate face fata in orice moment, intr-o maniera deschisa si fara protectia unei opinii, unei pozitii, unei atitudini sau unei asteptari preconcepute.

Psihoterapia Integrativa se refera, de asemeni, la armonizarea sistemelor afective, cognitive, comportamentale si fiziologice ale persoanei fiind in acelasi timp constienta de aspectele sociale si transpersonale ale sistemelor care o inconjoara. Aceste aspecte sunt utilizate intr-o perspectiva a dezvoltarii fiintei umane in care fiecare etapa de viata ofera sarcini, nevoi, crize si ocazii pentru a invata lucruri noi.

Psihoterapia Integrativa uneste informatii care vin din teoriile psihodinamice, terapia centrata pe client, terapia cognitiv-comportamentala, terapia familiala, Gestalt, teoria reichiana, psihologia Sinelui si Analiza Tranzactionala, intr-o perspectiva dinamica a sistemelor. Fiecare teorie ofera o explicatie partiala a comportamentului si poate fi integrata celorlalte aspecte ale abordarii terapeutului.

Interventiile terapeutice in Psihoterapia Integrativa se bazeaza pe cunoasterea procesului dezvoltarii umane normale si teoriile cu privire la apararile de protectie in cazul tulburarilor care intervin.
Integrarea psihoterapeutului este capacitatea de a asimila si armoniza aceste concepte si abordari diferite intr-o maniera compatibila cu personalitatea sa, atunci cand se angajeaza in spatiul intersubiectiv, cu fiecare client.