STRES – GÂNDURI NEGRE

Autor: Psiholog Magda Luchian

Putem invata de la oamenii care au reusit in viata cum sa ne descurcam cu stresul? Recomandati gasirea unor modele?

E important sa nu asimilam modul de gandire al altor persoane, chiar daca au reusit in viata, fiindca nu se potriveste neaparat cu personalitatea noastra, educatia, biografia vietii. Este normal ca fiecare sa aiba drumul lui in viata.

Cand atitudinea este echilibrata, calma, relaxata, lucida, fara sa-ti pierzi mintea, atunci si solutiile sunt mai bune, si atitudinea, si stima de sine, si relatiile cu cei din jur sunt mai relaxate si mai armonioase. Atunci toate lucrurile curg mai usor, sunt pe un drum natural si tot ce-i natural este mai plin de armonie decat tot ceea ce incercam noi sa dirijam, sa controlam. De multe ori, persoanele devin anxioase fiindca doresc sa faca lucrurile cat mai bine, dar aceasta stare permanenta de neliniste psihica si fizica reprezinta un obstacol in evolutia lor. Multi dintre noi incercam sa controlam tot ce tine de noi, numai ca e o imposibilitate, mai ales in ce priveste evenimentele exterioare. Si in acest fel anxietatea se adanceste, iar stresul este extrem.

Ce ne recomandati sa facem cand ne macina gandurile negre asupra viitorului?

Ne putem educa. Aceasta presupune in primul rand educarea mintii, educarea gandurilor, incercarea de a dezbate fiecare gand de genul acesta, din punct de vedere logic, real, economic – este logic sa gandesc asa? Putem invata sa ne analizam gandurile, sa le recadram, dintr-o gandire irationala, catastrofica, exagerata, putem ajunge la ganduri rationale, logice, care nu mai sunt creatoare de emotii patologice. Emotiile negative sunt normale, orice om are dreptul sa fie trist. Dar atunci cand o emotie de genul acesta este exagerata si ajunge sa fie depresie, anxietate, deja patrundem in aria patologica. Si, de la gand, la emotie, apoi atitudine, vine si comportamentul. Exista metode simple de relaxare, mai ales la serviciu: pauzele de 10 minute, la fiecare 2 ore, mai ales pentru cei care lucreaza pe calculator.