STRESUL LA SERVICIU

Autor: Psiholog Magda Luchian

Ce facem cand, la serviciu, totul pare urgent?

Trebuie deosebite urgentele de prioritati. Iti faci programul de dimineata pe ziua respectiva si esti linistit. Daca apar telefoane, e-mailuri cu tot felul de urgente, trebuie sa analizezi care sunt prioritatile tale, fiindca, de multe ori, urgentele sunt ale altora. Daca urgentele intra in domeniul prioritar, atunci le includem in program.

Ce poate influenta starea de stres?
Alimentatia este foarte importanta. La fel, sportul, care pune sangele in miscare, ajuta la relaxarea musculara, elibereaza hormonii fericirii. Toate emotiile negative adunate sunt ca o oala sub presiune si pot conduce la agresivitate. E necesar sa mai dam drumul la presiune, prin sport, iesire in natura. Altfel, apar izbucniri patologice.

Tehnologia moderna de comunicare amplifica stresul?
Telefonul mobil ne tine legati de situatia stresanta. Poate afecta relatia de cuplu. De aceea, in concediu, cel mai bine este sa inchizi telefonul, sa te rupi total de serviciu. Altfel, ramai in contact, mentii aceeasi turatie si nu te poti relaxa.

Este necesara o filosofie de viata ca sa faci fata stresului?
Sa fii tu insuti, in primul rand. Primele trebuie implinite nevoile fiziologice – hrana, adapost, somn – apoi vine implinirea nevoii de apartenenta la un grup si securizare; nevoia de iubire, care este permanenta si traverseaza toate celelalte nevoi. Apoi sunt nevoile mai elevate, cum este cea spirituala, care, in ultimul timp este foarte acuta, dar foarte putin constientizata. Oamenii vin sa reclame un anumit sentiment de insatisfactie, de nemultumire, izvorat din lipsa sensului in viata. Fiecare are nevoie de o anumita perceptie a menirii sale. Educatia spirituala e important sa fie facuta cu mentori adevarati, competenti. Sunt o multime de carti traduse, imprastiate in oras care promoveaza diverse credinte si oamenii foarte repede le adopta din nevoia de a crede. E bine sa citesti cat mai mult, sa te informezi despre toate si sa vezi ce ti se potriveste tie. Trebuie sa ai curajul sa accepti ceea ce ti se potriveste tie. Un indiciu ca esti pe drumul tau e insasi starea ta; linistea ta, cand te simti in armonie cu tine. Atunci e bine ceea ce faci. Cu cat esti un mai fin observator al tau, cu cat te cunosti mai bine, cu atat vei sti mai bine cand esti pe drumul tau sau cand incerci sa fortezi o usa care este inchisa.