Profesori de la Univ. Babeș-Bolyai, premiați de una dintre cele mai mari societăți profesionale de psihologie din lume

Conf. univ. dr. Simona Ștefan și prof. univ. dr. Daniel David, de la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), au primit distincția Ernest R. and Josephine R. Hilgard Award for Best Theoretical Paper, acordată de Society for Clinical and Experimental Hypnosis, pentru lucrarea “Mindfulness in Therapy: A Critical Analysis”, publicată în International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, în 2020.

“Trăim într-o lume în care, ca urmare a accesului facil la educație și la cunoaștere,  oamenii, chiar dacă nu sunt cercetători, au pretenția că pot contribui la știință, iar asta, până la un punct, este bine. Dar dacă acest lucru nu se face riguros și sub controlul specialiștilor, apare și iluzia că oricine și oricum poate contribui știință și se generează astfel pseudocunoaștere și fake news, iar asta este foarte rău. Sănătatea este un domeniu aflat în mare risc sub acest aspect, prin prisma relevanței pe care o are pentru oameni, astfel că aici pseudoștiința este tot mai activă. Am publicat lucrări prin care am delimitat hipnoterapia științifică de hipnoterapia pseudoștiințifică/ de spectacol, iar acum a venit rândul meditației de tip mindfulness, toate acestea în contextul abordării de tip personalized evidence-based psychotherapy (psihoterapia științifică/ bazată pe dovezi personalizată)”, afirmă cercetătorii UBB premiați.

Society for Clinical and Experimental Hypnosis este cea mai mare societate profesională de profil din lume, pe linia evidence-based hypnosis. Distincția poartă numele unora dintre titanii domeniului, profesorul Ernest Hilgard (Stanford University), ex-președinte al American Psychological Association, și Josephine Hilgard (Stanford Medical School).

Daniel David este rectorul Universității Babes Bolyai din Cluj și este unul dintre cei mai buni psihologi ai României. Conduce catedra de psihologie clinică și psihoterapie de la aceeași universitate. Din 2008, este profesor la Ichan School of Medicine at Mount Sinai din New York, una dintre cele mai prestigioase școli medicale din lume. 

În 2015, a publicat Psihologia Poporului Român, rezultatul primei cercetări psihologice serioase asupra românilor de la cea a lui Constantin Rădulescu Motru, acum mai bine de 80 de ani. 

Este totodata profesor invitat in cadrul Asociatiei noastre, la cursurile de formare in psihoterapie integrativa pe care le organizam anual.